Ondersteuning op de Wegwijzer

Met het team onderzoeken we continu hoe we de kinderen op onze school de begeleiding kunnen bieden die ze nodig hebben. Er is veel kwaliteit aanwezig binnen het team, bijvoorbeeld op het gebied van gedrag, taal en rekenen. Zij denken mee en bieden ondersteuning om zo de kinderen de begeleiding te kunnen geven die ze nodig hebben. 

In de units volgen we de ontwikkeling en het welbevinden van de kinderen structureel. Iedere unit heeft dagelijks overleg. Hierin wordt er door de collega’s elke dag gereflecteerd, zo wordt er tijdig gesignaleerd en gehandeld. Van alle kinderen houden we een digitaal leerlingdossier bij. In de dossiers van de kinderen bevinden zich observaties, toetsgegevens, analyses, de plannen op maat en eventuele rapportages van externe onderzoeken en andere aanvullende gegevens van de coaches.

Wij streven naar maatwerk voor ieder kind. Voor de kinderen die op een bepaald moment meer zorg of aandacht nodig hebben wordt er een plan opgesteld met eigen doelen. Mocht er nog meer afstemming nodig zijn wordt het kind door de coach ingebracht tijdens het kindoverleg.

Wanneer tijdens dit overleg blijkt dat het kind meer specialistische hulp nodig heeft wordt er samen met de ouders een TOPdossier opgestart. In dit dossier wordt de ontwikkeling van het kind beschreven en wordt er een hulpvraag geformuleerd.

Hieruit voortvloeiend kan een MDO (Multi Disciplinair Overleg) plaatsvinden. De onderwijsconsulent van het samenwerkingsverband en een jeugd- en gezinscoach vanuit de gemeente nemen deel aan het MDO, ze zijn onderdeel van ons ondersteuningsteam. Soms is het wenselijk dat er externe hulpverleners aansluiten. Een MDO vindt altijd samen met ouders plaats. Indien uit het overleg blijkt dat extern onderzoek voor de kind gewenst is, wordt aan de ouders om toestemming gevraagd. De school en ouders blijven, door tussentijdse evaluaties, in contact over het traject dat vanuit dit overleg zal volgen.

Ondersteuning aan het jonge kind
Kinderen starten bij ons in de onderbouwunit. Vanuit de veiligheid van de stamgroep waarin kinderen zitten werken we aan de ontwikkeling van je kind. Het onderwijs in de onderbouwunit is vormgegeven door middel van spelend leren. Met spelend leren bedoelen wij leren door doen en ervaren. We bieden onze kinderen een rijke leeromgeving en geven lessen in thema’s: denk aan het bos, de ziekenhuis of de fietsenwinkel. Kinderen volgen hun nieuwsgierigheid, voelen zich emotioneel vrijer en krijgen meer zelfvertrouwen. In de onderbouw is er veel ruimte voor spel en in de jaren erna komt er langzaamaan meer nadruk te liggen op zelf onderzoek doen en eigen leervragen opstellen.

Om te werken aan de ondersteuning van de kinderen in de onderbouw hanteren we een aantal uitgangspunten. We organiseren wekelijks ouder-kind activiteiten tijdens bijvoorbeeld de inloop, we stellen vragen over de taalomgeving van de kinderen thuis en integreren deze in ons onderwijsaanbod (door bijvoorbeeld voor te lezen in de eigen taal door ouders). Onze specialist jonge kind is aanwezig voor de ondersteuning van medewerkers, ouders en kinderen en bewaakt de onderwijsinhoudelijke kwaliteit van het onderwijs.

Samenwerkingsverband
Onze school valt binnen het samenwerkingsverband PPO Noord-Kennemerland.

Hertog Aalbrechtweg 5
1823 DL Alkmaar
tel: 072 7920110
info@ppo-nk.nl

JONK (Jeugd- en Oudersteunpunt Noord-Kennemerland)
Wanneer je als ouder te maken hebt met passend onderwijs dan kun je veel vragen hebben. JONK heeft als doel om ouders te informeren over passend onderwijs op een reguliere school of speciaal (basis) onderwijs zodat ouders op de hoogte zijn van de mogelijkheden. JONK is een steunpunt voor ouders en jongeren die wonen in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Dijk en Waard en Heiloo.

Kijk op www.jo-nk.nl voor meer informatie. Wil je als ouder persoonlijk advies? Neem dan contact op met Eva Schmidt-Cnossen (06-30 38 33 32). We luisteren naar je en denken graag met je mee.