Kwaliteit van onderwijs op de Wegwijzer
Op De Wegwijzer zijn we ervan overtuigd dat je op een inspirerende manier scherp en kritisch kunt zijn op (onderwijs)ontwikkeling. In plaats van met een meetsysteem werken we met een weetsysteem. Dit past binnen onze visie: onze kinderen weten dat ze van waarde zijn. Binnen het weetsysteem ligt de nadruk op het goede gesprek, het ‘weten’ en niet (alleen) op cijfers en prestaties. In ons weetsysteem zijn en blijven we regelmatig met elkaar in gesprek.
Gesprekken voeren: weten hoe we van waarde zijn
Gesprekken voeren we continu met elkaar. Zo maken we met elkaar een jaarplan, stellen we om de drie maanden een trimesterrapportage op, waarin we op alle gebieden binnen school bijhouden wat er speelt, voeren we team-, driehoeks- en specialistenoverleggen, we organiseren studiedagen en na de Diatoetsen (ontwikkelingstoetsen) hebben we met het hele team een analysedag om te kijken hoe onze kinderen zich ontwikkelen en wat wij kunnen aanpassen in ons onderwijs om het beter te laten aansluiten bij wat onze kinderen nodig hebben. Met andere woorden: we bespreken ontwikkelingen en ambities op schoolniveau en geven samen betekenis aan gegevens die we hebben verzameld. Door steeds met elkaar in dialoog te blijven, komen we echt in contact met elkaar. Daarnaast gaan we in gesprek met partners op alle niveaus en omdat we ons samen verantwoordelijk voelen voor het onderwijs op alle niveaus, leggen we daar open verantwoordelijkheid over af. Op vaste en flexibele momenten verzamelen we informatie over onze schoolontwikkeling en de ontwikkeling van onze kinderen. Die data duiden en waarderen we. Vervolgens trekken we conclusies over waar we staan en waar we naartoe willen, allemaal in een open dialoog. Van daaruit bewegen we verder, bepalen of herzien we onze richting en ondernemen we actie.
Hoe weten wij?
We vragen ons voortdurend af: waarom doen we wat we doen? En doen we het goed? We zijn dus systematisch bezig om ons onderwijssysteem te evalueren. Belangrijk hierbij is dat het team zich samen verantwoordelijk voelt voor de resultaten. En dat iedereen een steentje bijdraagt aan de stappen die we nemen om het onderwijssysteem te verbeteren, zoals het hoort in een talentgestuurd, professioneel team.
Het weetsysteem op een rijtje
– Ons weetsysteem is dynamisch en beweegt mee met de ontwikkelingen in het onderwijsveld.
– Ons weetsysteem past in een open cultuur waarin fouten maken mag en waarin we leren van onze fouten.
– Ons weetsysteem heeft een ‘harde kant’, waarbij we de praktijk toetsen aan wet- en regelgeving, de financiële continuïteit bewaken en de cao volgen. Tegelijkertijd blijven we kritisch denken en zoeken we vrijheid binnen vaste kaders.